Online kurz medovníkové kraslice so zľavou 40  %

Volám sa Miroslava Škorvánková.

dlhé roky sa venujem pečeniu a zdobeniu medovníkov.

Zdobenie medovníkov je pre mňa záľubou, relaxom a zároveň pociťujem potrebu odovzdať moje vedomosti a zachovávať toto krásne remeslo, ktoré nám naši predkovia v minulosti zanechali.

Svoje dlhoročné skúsenosti preto odovzdávam ďalej a jednoduchou a zrozumiteľnou formou učím ostatných, ako si  môžu ozdobiť svoje vlastné medovníky.

Ja a môj medovníkový príbeh

Pamätám si, akoby to bolo včera. Bola som stredoškoláčka s inými záujmami, ako mali moji rovesníci, čo ma vždy robilo odlišnou. Vždy som mala blízko k vareniu, pečeniu a iným aktivitám, kde je výsledok nielen chutný, ale aj pekný. A keďže v dobe mojich školských čias som internet poznala len z počutia, hľadala som inšpirácie v rôznych časopisoch. Moje kroky pravidelne smerovali do novinového stánku, kde som s radosťou míňala moje prvé zarobené peniaze.

Jeden moment si pamätám veľmi presne. Díval sa na mňa a hovoril mi „kúp si ma“. Bol to môj prvý časopis s medovníkmi, do ktorého som sa zamilovala na prvý pohľad.

Na kúpu som bola veľmi pyšná. Odchádzala som s niečom novým, nepoznaným a plná nadšenia som sa pustila do skúšania prvých pokusov. Nadšenie však rýchlo vystriedalo sklamanie, pretože prvé upečené kúsky neboli vôbec podľa mojich predstáv. Medovníky boli tvrdé, čiary kostrbaté a najviac ma hnevalo, že z krásnych kúskov som sa tešila len niekoľko dní, pretože usušená poleva opadala a ostal len čistý medovník a oči pre plač. Napriek tomu ma to neodradilo, hľadala som nové recepty a spôsoby, ako chybám predchádzať a malými krôčikmi som sa  zdokonaľovala.

Veľký krok vpred

Najväčšia zmena prišla v roku 2009, kedy som zostala zo zdravotných dôvodov doma a  nevedela som, čo s voľným časom. Po krátkom zotavení som siahla po medovníku a začala sa o tému viac zaujímať. Našťastie internet bol už plný inšpirácií a návodov, preto sa rozšírili aj moje možnosti.

Zistila som, že moje dni sú zmysluplne naplnené, zdobenie medovníkov ma neskutočne bavilo,  stalo sa pre mňa relaxom a potrebným priestorom pre sebarealizáciu.

V tomto období vrcholili aj prípravy na moju svadbu a ja som sa rozhodla, že výsledky mojej práce ukážem svadobným hosťom. Každému svadobčanovi som venovala jedno srdiečko, ktoré malo byť krásnou spomienkou na našu svadbu.

Medovníky mali veľký úspech a pochvala, ktorú som zožala, odštartovala moju cestu, ktorou som sa začala uberať.

Od tej chvíle som ich nerobila len na Vianoce, ale boli súčasťou každej rodinnej oslavy. Na Veľkú noc nesmeli chýbať medovníkové vajíčka pre šibačov a na Deň matiek srdiečko pre mamičku. 

Ako vznikla medovnikáreň?

Nedávno som listovala mojimi medovníkovými časopismi a zrak mi padol na môj prvý, kúpený v roku 2000. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, ako dlho sa venujem tejto záľube, no až vtedy som si uvedomila, že je to už 20 rokov. Dlho som pohrávala s myšlienkou, ako by sa z mojej záľuby mohla stať aj moja profesia. Známi mali o moje medovníky vždy záujem, no rovnako chceli vedieť, ako to dokážem urobiť.

Ľudia chceli vedieť, ako sa dopracovať k podobným výsledkom, ako si upiecť medovníky tak, aby boli mäkké a chutné. Zaujímali ich moje tajné "finty", ktoré ich privedú k rovnako krásnym výsledkom.

Neustále som  dostávala rôzne otázky:

"Ako to robím? Prečo mám medovníky také mäkké a lesklé? Ako som docielila takú hladkú polevu? A prečo tvoja poleva neopadáva a moja áno? A tu mriežku robíš cez šablónu? "Áno, aj taká otázka padla.

Niektoré boli naozaj úsmevné a často som krútila hlavou, prečo to nevedia. Potom mi však došlo, že ja som bola na tom kedysi rovnako. Tiež som nevedela, čo je to tá čipka a mriežka na medovníku, že do polevy na zdobenie stačia dve ingrediencie na to, aby bola kvalitná a ostala na medovníku. Rovnako som si musela  prejsť svojou cestou v štýle pokus – omyl, kým som sa dopracovala tam, kde som teraz. 

Rozhodla som sa odovzdať moje skúsenosti  a zdieľať ich s ostatnými. Preto vznikla medovnikáreň, kde prezentujem  námety a podrobné návody, ako si urobiť svoj vlastný, dokonalý medovník. Dnes učím, ako si ozdobiť svoj vlastný medovník, nielen tradičným spôsobom, ale aj s použitím nových techník.

Podľa môjho receptu si môžte upiecť nielen chutné a mäkké medovníky, ale naučím vás pripraviť medovníky, ktoré budú aj pekné na pohľad,  hladké, leské a bez zbytočných nedokonalostí. Techniku zdobenia medovníkov pochopíte vďaka príručke nielen pre začiatočníkov Ako na zdobenie medovníkov jednoducho a rýchlo, kde vám na praktických návodoch ukážem základné techniky zdobenia medovníkov.

To, čo som sa ja učila dlhé roky odovzdávam ďalej jednoduchou a zrozumiteľnou formou. Už nemusíte tápať, ako na to, hľadať a zisťovať informácie, dávam vám kompletné návody, ako sa k  výsledku dostať jednoduchšie a rýchlejšie.

Možno si teraz poviete, že nie ste dosť talentovaný, zručný a tvorivý. Pamätajte však na to, že nikto učený z neba nespadol. Aj tí najväčší majstri si museli prejsť svoju cestu, kým sa dostali na výslnie slávy.

A ja som bola začiatočníkom, dokonca nemám ani výtvarné vzdelanie, no napriek tomu som sa neustálym skúšaním vypracovala na súčasnú úroveň.

Preto nemajte obavy, prevediem vás na ceste k dokonalým medovníkom.

Pridajte sa ku mne a naučte sa piecť a zdobiť medovníky ešte dnes.