Základný kurz pre začiatočníkov

Skoncujte s tvrdými medovníkmi raz a navždy

Poznáte to? Tak veľmi sa snažíte, vyskúšate množstvo receptov a medovníky sú stále tvrdé. Možno si kladiete otázku: „Kde robím chybu?“ Priznám sa, že aj ja som dlho hľadala odpoveď na túto otázku, pretože som nevedela prísť na príčinu, prečo sú moje medovníky tvrdé.

V našej rodine nebola tradícia pečenie a zdobenia medovníkov zaužívaná. Recept som si musela nájsť, no dlho som s výsledkom nebola spokojná. Prekážali mi najmä medovníky, ktoré sa vôbec nedali jesť. Boli tuhé, tvrdé a neforemné. Určitú dobu som si dokonca medovníkové cesto kupovala. A keďže to nebola lacná záležitosť, bola táto moja záľuba aj dosť nákladná.

Postupne som si začala recepty upravovať, skúšala som rôzne suroviny, až kým som sa neprekombinovala k receptu, ktorý stále používam. Ak ho ešte nemáte.

Základný recept na mäkké medovníky

620 g hladkej múky 00 špeciál alebo špaldová múka hladká

200 g práškového cukru

150 g rastlinného tuku (hera) alebo maslo

3 vajcia

175 g medu

2 polievkové lyžice perníkového korenia (voliteľné škorica, kakao)

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

 

Dobrý recept na medovníky je základ, no na výsledok má vplyv aj výber kvalitných surovín, správne pečenie a skladovanie medovníkov.

Výber surovín

Výroba medovníkov nezačína vážením surovín, ale v prvom rade ich správnym výberom. Medovníky si zaslúžia len tie najlepšie suroviny. Možno si poviete, že na tom nezáleží, ale potvrdilo sa mi, že aj výberu surovín treba venovať určitú pozornosť.

Môj recept už vyskúšalo veľa ľudí, ale ich výsledok nebol vždy podľa predstáv. Tvrdé, tuhé a neforemné medovníky asi nepotešia nikoho. Keď sme to začali viac rozoberať, zistila som jednu chybu. Možno som posunula môj recept s presnou gramážou surovín, ale nedala som návod, aké suroviny vyberať, pretože nie je múka ako múka, cukor ako cukor. A to isté platí aj o mede.

Med je asi najdôležitejšou surovinou na ich výrobu, medovníkom dodáva nielen chuť, ale aj mäkkosť a jemnosť. Je dôležité, aby bol naozaj pravý, nepoužívajte žiadne medy na pečenie alebo doma vyrobený púpavový med. Použite kvalitný med! Nemusí to byť zrovna najdrahší med od včelára, aj keď s takýmto medom sú medovníky najlepšie.

Ak nemáte možnosť siahnuť po mede od včelára, sledujte hustotu medu. Pravý med je hustý, má zlatohnedú farbu, v pohári sa prelieva veľmi pomaly. Takýto med po čase scukornatie.

Naopak nekvalitný med  má farbu skôr do žlto hneda, je riedky, prelieva sa ako hustejší sirup. Verte aj na taký med som narazila, pretože ma zlákala nízka cena. Veľmi rýchlo som na to však doplatila, pretože medovníky z takéhoto medu sú tvrdé, vráskavé a neforemné. Dobrá rada: nekupujte med v akcií, ale radšej si priplaťte. Nekvalitný alebo pančovaný med začne po čase voňať a chutiť po ovocí a takýto nikdy nescukornatie, vždy si zachová svoju tekutosť.

Dobrou voľbou na pečenie je lesný med. Naopak vyhýbajte sa scukornatenému medu, ktorý spôsobí, že medovníky budú po upečení plné nepekných dierok. Takýto med použite len v tom prípade, že ho pred zapracovaním do cesta rozpustíte vo vodnom kúpeli.

 

Pečenie

Na samotnom pečení nie je nič zložité, kto by to nezvládol. No práve pri pečení medovníkov vznikajú najčastejšie chyby. Čas pečenia medovníkov je veľmi krátky, stačí 5-6 minút, aby boli hotové. Ak čas pečenia predĺžite medovníky budú vysušené, pripečené a zaručené tvrdé. Ideálne piecť na 180 stupňov, ale sledujte aj svoju rúru, každá pešie inak.

Nie ste si istý či sú medovníky hotové? Upečené medovníky majú zlato hnedo farbu, sú jemne nafúknuté a v kuchyni to po nich krásne rozvoniava. Ak začnú medovníky tmavnúť a vôňa začína pripomínať spáleninu je neskoro.

Môžete vyskúšať aj test prstom. Ak sa po stlačení cesto vráti, medovník je hotový. Ak naopak ostane v ceste priehlbinka, nechajte medovníky chvíľu dopiecť. Opäť sledujte čas, niekedy stačí na ich dopečenie pár sekúnd. Riaďte sa aj ich vôňou a farbou.

Špeciálny plech na pečenie medovníkov, kysnutého a kváskového pečiva. Perforovaný, dierkovaný povrch umožňuje jednoduché pečenie bez prilepenia a zabezpečuje optimálnu cirkuláciu vzduchu, čo zabezpečuje rovnomerné pečenie výrobkov. 

 

Skladovanie medovníkov

Čerstvo upečené medovníky sú najlepšie. Ale čo s medovníkmi, ktoré si pripravíte do zásoby? Aby boli naozajstnou pochúťkou aj po dlhšom čase, treba ich vedieť aj dobre skladovať, inak sa vysušia, stratia mäkkosť a budú tvrdé.

Po upečení nechajte medovníky vychladnúť a potom poukladajte do plechovej dózy alebo papierovej krabice. Jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie. Dôležité je medovníky chrániť pred pachmi z okolia, preto ich vždy skladujte zatvorené. Pred konzumáciou stačí k medovníkom pridať rozkrojené jablko, prípadne kúsok chleba. Med v medovníkoch absorbuje vlhkosť a z medovníkov sa stane opäť mäkká, sladká pochúťka.

Pečenie medovníkov je pomerne jednoduché, no napriek tomu treba dodržať určite kroky, vďaka ktorým sa z medovníkov stane sladká a chutná dobrota, ktorej naozaj nikto neodolá. Venujte príprave medovníkov čas, určite si to zaslúžia a odmenia sa vám krásnym výsledkom.

Chcete získať viac tipov na pečenie a zdobenie medovníkov?

Vyskúšajte základný online kurz Nauč sa piecť a zdobiť medovníky, kde vás čaká 10 interaktívnych videí, ktoré vám uľahčia prácu a ušetria čas.

Získate množstvo overených tipov, návody pečenie, ale aj zdobenie medovníkov.