Predpredaj online kurzu Majster medovníkov

TOTO URČITE VYSKÚŠAJTE ! Bezlepkové medovníky nielen pre celiatikov

Tento recept je nielen pre celiatikov a pravidelných jedákov pohánky, ale odporúčam ho aj vám ostatným, ktorí si radi pomaškrtíte na zdravých sladkostiach.

Ako vznikol tento recept?

V posledných mesiacoch som veľmi často dostávala otázky na to, či nemám recept na bezlepkové medovníky. Začala som preto rozmýšľať, ako by sa dali upiecť medovníky aj v bezlepkovej verzii a vyhovieť tak požiadavkám aj tejto skupine stravníkov, ktorá to so svojou diagnózou naozaj nemá ľahké.

So špeciálnymi múkami pre celiatikov nemám skúsenosti, občas využívam pri pečení prirodzené bezlepkové múky, ako napríklad cícerovú, ryžovú alebo pohánkovú múku. A práve pohánková múka ma napadla ako prvá, keďže má podobné vlastnosti ako pšeničná múka.

Zo začiatku som mala obavy, aká bude chuť medovníkov, pretože pohánka má svoju špecifickú chuť, no bola som milo prekvapená. V kombinácií s medom a perníkovým korením vznikla naozaj chutná náhrada bezlepkového medovníka, ktoré je navyše zdravá.

Pohánka má v sebe zastúpené veľké množstvo vitamínov, minerálov a výnimočnú ju robí rutín, ktorý je prospešný pre naše srdce a cievy.

Čo budete potrebovať?

420 g pohánkovej hladkej múky
70 g práškového cukru
100 g masla alebo rastlinného tuku na pečenie
2 vajcia
4 polievkové lyžice medu
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice perníkového korenia

Postup spracovania

Samotné spracovanie cesta nie je zložité, ale napriek tomu treba dodržať určitú postupnosť:

  • V prvom kroku je potrebné zmiešať všetky sypké suroviny, teda múku, cukor, koreniny, sódu bikarbónu. Tento krok je dôležitý, pretože sa koreniny a sóda bikarbóna v múke rovnomerne premiešajú. Z nedostatočne premieseného kypridla vznikajú počas pečenia na medovníkoch bublinky. Taktiež je dobré sypkú zmes preosiať, čím odstránite všetky nečistoty, hrubé časti a suroviny prevzdušníte a nakypríte.
  • V druhom kroku len pridáte zvyšné suroviny – vajcia, med a tuk.

Ďalší postup spočíva v dôkladnom premiesení všetkých surovín. Výsledkom má byť cesto, ktoré je dostatočne tuhé, aby sa s ním dalo pracovať. Je hladké, lesklé a nelepí sa na pracovnú dosku.Takúto hmotu preložte do mikroténového vrecka a odložte do chladu na minimálne 12 hodín.

Pred pečením je potrebné  cesto  nechať „povoliť“ pri izbovej teplote, aby sa sním s ľahkosťou pracovalo. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 4-5 milimetrov, vykrojte potrebné tvary, ktoré ukladajte na vymastený plech, prípadne použite papier na pečenie. Na podsypávanie cesta používajte len nevyhnutné množstvo múky, aby sa s ním dobre pracovalo a nelepilo sa na pracovnú dosku.

Pripravené medovníky pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 4 – 5 minút. Tento čas je dôležité dodržať, od neho záleží celý výsledok. Ak čas predĺžite medovníky sa vysušia a budú tvrdé. Po upečení  medovníky potrite vajíčkom, aby získali lesk.