Smotanová torta z medovníkov

Nepečené torty majú mnohé variácie – s piškótami, ovocím, pudingom, tvarohom, ale čo tak z medovníkov. Tak jednoduché a tak chutné. Okrem toho, že jej chuť je dokonalá, je aj nenáročná na prípravu, zvládne to naozaj každý. Skvelé na nej je, že môžete využiť medovníky, ktoré vám zostali z Vianoc či Veľkej noci a vôbec nevadí, že sú ozdobené alebo nebodaj s opadanou polevu. V torte sa skryjú všetky nedokonalosti.

Budete potrebovať

 Možno vás láka zameniť medovníky s piškótami. Samozrejme môžete, ale rozhodne odporúčam vyskúšať aj medovníkovú verziu, ktorá sa piškótovej zďaleka nevyrovná.

4 veľké kyslé smotany (375g)

1 smotana 33%

5 – 6  lyžíc medu

škorica, ovocie na ozdobenie

Postup prípravy

Na prípravu krému používam kyslú smotanu, ale aj šľahačkovú, ktorá dodá jemnosť a vláčnosť. Ako prvé je potrebné zbaviť kyslú smotanu srvátky. Vložte ju do sitka, ktoré ste vystali utierkou a nechajte minimálne 12 hodín v chladničke. Srvátka stečie a kyslá smotana krásne zhustne. Tento čas môžete predĺžiť. Čím dlhšie, tým lepšie, smotana bude oveľa hustejšia.

Tip odo mňa:

Zvyšnú srvátku použite do polievky alebo domáceho chleba, všetko sa dá zúžitkovať.

Okrem sladkého krému môžete z odstredenej kyslej smotany pripraviť domácu lučinu. Pridajte do smotany soľ, pažítku, bylinky a máte vynikajúcu, zdravú pomazánku.

V ďalšom kroku vyšľahajte šľahačkovú smotanu, pridajte do nej odstredenú smotanu, med a dôkladne premiešajte. Ak je to potrebné pomôžte si elektrickým šľahačom, aby neboli v kréme žiadne hrudky.
Pripravte si tortovú formu. Na dno dajte malé množstvo krému a striedajte vrstvu medovníkov a vrstvu krému.

Hotovú tortu odložte na niekoľko hodín do chladu, odporúčam 12 – 24 hodín. Na záver ozdobte škoricou, ovocím. Nebojte sa ovocia, aj keď je to zvláštna kombinácia, ale sladká chuť medovníkov s ovocím je fantastická.

Vyskúšajte aj medovníkové guličky, ktoré môžete rovnako pripraviť zo zostatkových medovníkov.

 
 

Zaujíma vás viac informácií o zdobení medovníkov?

Ak áno, siahnite po videoknihe, kde nájdete konkrétne tipy a video návody na zdobenie medovníkov technikou wet on wet.

Navyše teraz so špeciánou  zľavou.

Komentáre
  1. Anna píše:

    Všetko je určite super chutné a neviem sa dočkať kedy to vyskúšam. Ďakujem za rady. Veľa úspechov prajem. Anna.

Nie je možné pridávať komentáre.