Online tréning vitrážový medovník 

Cheesecake so slaným karamelom

Medovníkový cheesecake so slaným karamelom

Ďalší recept zo série, ako spotrebovať medovníky. Tentokrát cheesecake, kde som medovníkové omrvinky použila na korpus. Jeden 100 g kúsok má len 255 kcal, takže sa nemusíte obávať, že si pokazíte líniu. A keď si odpustite karamel, bude to celkom diétny zákusok, plný bielkovín.

Na klasickú tortovú  formu (20cm) budete potrebovať:

Korpus

200 g  pomrvených medovníkov alebo iných sušienok

50 g masla

Tvarohová náplň

4 jemné tvarohy vo vaničke (1000g)

4 vajcia

150 g práškového cukru

Slaný karamel

200 g kryštálového cukru

80 g masla

150 g smotany 33%

pól čajovej lyžičky soli

Ak sa bojíte sladkej chuti v kombinácií so soľou, môžete ju vynechať.

Cheesecake pečiem v rúre vo vodnom kúpeli, preto si tortovú formu vždy obalím alobalom, aby sa do vnútra nedostala žiadna tekutina.

Postup

Medovníky nechajte zmäknúť v krabici s kúskom jablka, potom ich pomixujte, zomeľte alebo podrvte  a zmiešajte so zmäknutým maslom. Vzniknutou zmesou naplňte dno tortovej formy a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov celzia na 3-4 minúty.

Zatiaľ si pripravte tvarohovú zmes – zmiešajte tvaroh, cukor a vajíčka. Zmes miešajte pomaly, len dokým sa nespojí. Nemala by obsahovať priveľa vzduchových bublín. Tvarohovou zmesou naplňte formu, zarovnajte, formou jemne poklepte, aby sa odstránili prebytočné bubliny.

Pripravte si hlbší plech, vložte doň formu, prilejte horúcu vodu. Pečte pri teplote 160 stupňov cca 70 minút. Po dopečení nechajte vychladnúť v rúre. Upečený koláč má jemnú zlatohnedú farbu. Hotový cheesecake dajte vychladnúť do chladu, kde stuhne.

Po vychladnutí polejte karamelom, ktorý pripravíte upálením cukru do zlato hneda. Do cukru pridajte maslo, premiešajte 2-3 minúty a na záver prilejte horúcou smotanou a dochuťte soľou, ak chcete variantu so slaným karamelom.
Karamelovú zmes vylejte na korpus a opäť nechajte vychladnúť, potom vám už nebráni nič v podávaní.

Ďalšia možnosť ako spotrebovať medovníky je granola, ktorá sa vám síce môže zdať netradičná, no jej chuť vás určite prekvapí.

Suroviny môžete pridávať podľa chuti, alebo podľa toho, čo nájdete doma:
2 hrnčeky vločiek (u mňa to boli ovsené, špaldové, pohánkové)
pól hrnčeka semienok, orechov
hrnček medovníkových omrviniek
5 – 6 lyžíc masla
med podľa chuti (ja som dala 3 lyžice, ak máte radšej sladké dajte viac)
Všetko premiešajte, vložte na plech a dajte na pár minút zapiecť do rúry. Stačí 10 – 15 minút na 160 stupňov. Hotovú zmes pridajte do kaše, jogurtu, alebo si ju len tak chrumkajte.
Granola

Recept na granolu

Vyskúšajte aj recept na medovníkové guličky, alebo smotanovú tortu z medovníkov.

Miroslava Škorvánková
Venujem sa pečeniu a zdobeniu medovníkov. Využívam rôzne techniky a stále hľadám nové metódy, ktoré má v mojej práci posúvajú dopredu. Je mi zároveň potešením byť pre ľudí inšpiráciou, odovzdávať jednoduché návody a odhaľovať šikovnosť a zručnosť, ktorá sa ukrýva v každom z nás. Naučím vás, ako si ozdobiť svoj vlastný medovník, nielen tradičným spôsobom, ale aj s použitím nových, moderných techník. Môj príbeh si prečítajte tu.>>