Základný kurz pre začiatočníkov

Vegán perníkové sušienky

Tieto sušienky nahradia klasické medovníky. Nenazývam ich  medovníky, pretože medovník je medovník. Chuť je však medovníku veľmi podobná.

Suroviny

105 ml rastlinného nápoja (mandoľové, ovsené)

100 g trstinového cukru

100 g tuku alsan bio

330 g hladkej múky 00 špeciál

10 g sódy bicarbóny

15 g perníkového korenia

90 g ďatlového sirupu

15 g mletého ľanového semienka

Odporúčam nezamieňať trstinový cukor za obyčajný repný. Trstinový cukor dá sušienkam tú správnu chuť. Dobrou voľbou môže byť aj cukor z kokosových kvetov.

Postup

V hrnčeku zohrajte mlieko, pridajte cukor a nechajte roztopiť. Potom pridajte tuk, keď je roztopený aj ďalšie suroviny – perníkové korenie, ďatlový sirup, ľanové semienko.

Zmes nechajte vychladnúť a potom pridajte k múke, vypracujte cesto.

Cesto môže byť po spracovaní mäkké a lepkavé. Stačí ho dať na hodinku do chladu, kde tuk zatuhne a bude použiteľné na spracovanie.
Ďalej pracujete ako s klasickým medovníkovým cestom.

Pred vyváľkaním ešte krátko spracujte, používajte len nevyhnutné množstvo múky. Ďalej vyváľkajte a vykrojte potrebné tvary, ktoré ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie.

Pečte pri teplote 180 stupňov cca 6 minút.

Recept na vegán polevu nájdete tu:

Bielková poleva bez bielka. Pre vegánov, alergikov a pre tých, ktorým vadia surové bielka