Online tréning vitrážový medovník 

medovníkové papučky

Medovníkové papučky

Na pečenie medovníkových papučiek použite medovníkové cesto, ktoré neobsahuje tuk, je teda tuhšie a na formách sa s ním ľahšie pečie.

Na medovníkové cesto budete potrebovať:

500 g hladkej múky T650

200 g práškového cukru

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

2 polievkové lyžice medovníkového korenia

1 čajová lyžička škorice

185 g medu

2 vajcia veľkosti M

Postup prípravy cesta:

Dôkladne zmiešajte všetky sypké suroviny. Pridajte k ním tekutý med, vajcia a vypracujte cesto, ktoré dajte odležať do chladu na minimálne 24 hodín. Odporúčam aj viac, pretože cesto každým ďalším dňom odleženia získava pevnosť, prestáva byť lepkavé.

Pred pečením nechajte cesto niekoľko hodín povoliť pri izbovej teplote. Potom ho dôkladne premieste, kým nezískate jemné, hladké cesto. Ak je cesto lepivé, použite pri spracovaní trocha múky.

Pečenie papučiek

Na medovníkové papučky budete potrebovať špeciálne formy.  Jedna sada obsahuje vykrajovačku na spodok papučky, vykrajovačku na predný diel a formu, na ktorú budete vykrojený predný diel ukladať. Formy kúpite v eshope, kliknite na tlačítko nižšie.

1. Cesto vyváľkajte na hrúbku cca 3 - 4 cm. Vykrojte spodnú časť papučky - podrážku a vrchný oblúk papučky.  

2. Formu na papučky potrite tenkou vrstvou tuku a uložte naň vykrojený oblúčik. V spodnej časti cesto vytvarujte tak, aby spodná časť formy zostala bez cesta. Počas pečenia sa medovníkové cesto nafúkne a zväčší.

Formu s cestom a spodný diel papučky vložte na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 5 - 6 minút. Po upečení potrite  rozšľahaným vajíčkom, medovník nechajte vychladnúť a  z formy zložte.

Na záver stačí papučky ozdobiť, odporúčam 2 - 3 dni po upečení, kedy bude cesto dostatočne odležané. Pokiaľ sa vrchná časť upiekla nerovnomerne, môžte ju zarovnať na strúhadle tak, aby pasovala s dolnou časťou.

Ako prvé ozdobte vrchný diel. Po usušení ho prilepte k spodnej časti papučky. Na lepenie použite hustejšiu polevu.  Papučku ďalej dozdobte, spoje môžte prekryť bodkami alebo slzičkovým vzorom.

 

Miroslava Škorvánková
Venujem sa pečeniu a zdobeniu medovníkov. Využívam rôzne techniky a stále hľadám nové metódy, ktoré má v mojej práci posúvajú dopredu. Je mi zároveň potešením byť pre ľudí inšpiráciou, odovzdávať jednoduché návody a odhaľovať šikovnosť a zručnosť, ktorá sa ukrýva v každom z nás. Naučím vás, ako si ozdobiť svoj vlastný medovník, nielen tradičným spôsobom, ale aj s použitím nových, moderných techník. Môj príbeh si prečítajte tu.>>