Online kurz vitrážový medovník
Už sa vám stalo, že ste medovníky našli po niekoľkých mesiacoch, ale ich chuť už nebola taká, ako, keď sú čerstvo upečené? Alebo zdobenie nebolo podľa vašich predstáv a radšej by ste medovníky zužitkovali inak? Aj mne sa to občas stane. Vianočné medovníky dojedáme na Veľkú noc, veľkonočné v lete.
Niekedy ma zas neposlúchajú ruky, najmä, keď pracujem netrpezlivo, v zhone a vzniknú aj nečakané nehody pri pečení alebo zdobení. Často sa mi takéto medovníky hromadia, nič však nevyhadzujem, ale odkladám do sklenených dóz a neskôr, keď je viac času, môžem experimentovať s rôznymi receptami.
Takto vznikli aj tieto medovníkové guličky. Inšpirovali má tradičné medové marlenky, ktoré mám veľmi rada, ale niekedy sa žiada zmena a tradičné vylepším napríklad rumom, čokoládou alebo extra dávkou škorice. Možno ste sa už stretli s podobným receptom, robia sa väčšinou z medových plátov, ale prečo nevyužiť aj medovníky?
350 g medovníkov
200 g kondenzovaného mlieka Salko
150 g masla alebo rastlinného tuku
2 čajové lyžičky škorice
rum alebo rumová príchuť
100 g mletých vlašských orechov (môžete nahradiť mandľami, lieskovcami alebo mandľovou múkou)
50 g čokolády
na obaľovanie mleté alebo sekané orechy, mandľová múka, čokoládová poleva
Ak sú medovníky tvrdé nechajte ich niekoľko hodín v dóze s rozkrojeným jablkom, medovníky nasiaknu vlhkosťou a s cestom sa bude lepšie pracovať. Takéto medovníky pomrvte alebo pomixujte. Môžete nechať aj väčšie kúsky, ja mám rada, keď sú zomleté úplne na jemno.
K zmesi pridajte salko, orechy, maslo, rum, roztopenú čokoládu a perníkové korenie. Všetky suroviny premiešajte a vzniknutú hmotu odložte na niekoľko hodín do chladu, aby sa chute prepojili a medovníky úplne zmäkli.
Potom formujte guličky, ktoré obaľujte v orechoch alebo ich máčajte v čokoláde. Chuť a výsledok bude vždy iný. Do orechov na obaľovanie môžete pridať štipku škorice alebo kakaa a budete mať zas inú, chutnú kombináciu.