Vegán perníkové sušienky

Tieto sušienky nahradia klasické medovníky. Nenazývam ich  medovníky, pretože medovník je medovník. Chuť je však medovníku veľmi podobná.

Suroviny

105 ml rastlinného nápoja (mandoľové, ovsené)

100 g trstinového cukru

100 g tuku alsan bio

330 g hladkej múky 00 špeciál

10 g sódy bicarbóny

15 g perníkového korenia

90 g ďatlového sirupu

15 g mletého ľanového semienka

Odporúčam nezamieňať trstinový cukor za obyčajný repný. Trstinový cukor dá sušienkam tú správnu chuť. Dobrou voľbou môže byť aj cukor z kokosových kvetov.

Postup

V hrnčeku zohrajte mlieko, pridajte cukor a nechajte roztopiť. Potom pridajte tuk, keď je roztopený aj ďalšie suroviny – perníkové korenie, ďatlový sirup, ľanové semienko.

Zmes nechajte vychladnúť a potom pridajte k múke, vypracujte cesto.

Cesto môže byť po spracovaní mäkké a lepkavé. Stačí ho dať na hodinku do chladu, kde tuk zatuhne a bude použiteľné na spracovanie.
Ďalej pracujete ako s klasickým medovníkovým cestom.

Pred vyváľkaním ešte krátko spracujte, používajte len nevyhnutné množstvo múky. Ďalej vyváľkajte a vykrojte potrebné tvary, ktoré ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie.

Pečte pri teplote 180 stupňov cca 6 minút.

Recept na vegán polevu nájdete tu:

Bielková poleva bez bielka. Pre vegánov, alergikov a pre tých, ktorým vadia surové bielka