Tieto sušienky nahradia klasické medovníky. Nenazývam ich medovníky, pretože medovník je medovník. Chuť je však medovníku veľmi podobná.
105 ml rastlinného nápoja (mandoľové, ovsené)
100 g trstinového cukru
100 g tuku alsan bio
330 g hladkej múky 00 špeciál
10 g sódy bicarbóny
15 g perníkového korenia
90 g ďatlového sirupu
15 g mletého ľanového semienka
Odporúčam nezamieňať trstinový cukor za obyčajný repný. Trstinový cukor dá sušienkam tú správnu chuť. Dobrou voľbou môže byť aj cukor z kokosových kvetov.
V hrnčeku zohrajte mlieko, pridajte cukor a nechajte roztopiť. Potom pridajte tuk, keď je roztopený aj ďalšie suroviny – perníkové korenie, ďatlový sirup, ľanové semienko.
Zmes nechajte vychladnúť a potom pridajte k múke, vypracujte cesto.
Cesto môže byť po spracovaní mäkké a lepkavé. Stačí ho dať na hodinku do chladu, kde tuk zatuhne a bude použiteľné na spracovanie.
Ďalej pracujete ako s klasickým medovníkovým cestom.
Pred vyváľkaním ešte krátko spracujte, používajte len nevyhnutné množstvo múky. Ďalej vyváľkajte a vykrojte potrebné tvary, ktoré ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie.
Pečte pri teplote 180 stupňov cca 6 minút.
Recept na vegán polevu nájdete tu:
Bielková poleva bez bielka. Pre vegánov, alergikov a pre tých, ktorým vadia surové bielka