Už sa vám stalo, že ste medovníky našli po niekoľkých mesiacoch, ale ich chuť už nebola taká, ako, keď sú čerstvo upečené? Alebo zdobenie nebolo podľa vašich predstáv a radšej by ste medovníky zužitkovali inak? Aj mne sa to občas stane. Vianočné medovníky dojedáme na Veľkú noc, veľkonočné v lete.
Niekedy ma zas neposlúchajú ruky, najmä, keď pracujem netrpezlivo, v zhone a vzniknú aj nečakané nehody pri pečení alebo zdobení. Často sa mi takéto medovníky hromadia, nič však nevyhadzujem, ale odkladám do sklenených dóz a neskôr, keď je viac času, môžem experimentovať s rôznymi receptami.
Takto vznikli aj tieto medovníkové guličky. Inšpirovali má tradičné medové marlenky, ktoré mám veľmi rada, ale niekedy sa žiada zmena a tradičné vylepším napríklad rumom, čokoládou alebo extra dávkou škorice. Možno ste sa už stretli s podobným receptom, robia sa väčšinou z medových plátov, ale prečo nevyužiť aj medovníky?
350 g medovníkov
200 g kondenzovaného mlieka Salko
150 g masla alebo rastlinného tuku
2 čajové lyžičky škorice
rum alebo rumová príchuť
100 g mletých vlašských orechov (môžete nahradiť mandľami, lieskovcami alebo mandľovou múkou)
50 g čokolády
na obaľovanie mleté alebo sekané orechy, mandľová múka, čokoládová poleva
Ak sú medovníky tvrdé nechajte ich niekoľko hodín v dóze s rozkrojeným jablkom, medovníky nasiaknu vlhkosťou a s cestom sa bude lepšie pracovať. Takéto medovníky pomrvte alebo pomixujte. Môžete nechať aj väčšie kúsky, ja mám rada, keď sú zomleté úplne na jemno.
K zmesi pridajte salko, orechy, maslo, rum, roztopenú čokoládu a perníkové korenie. Všetky suroviny premiešajte a vzniknutú hmotu odložte na niekoľko hodín do chladu, aby sa chute prepojili a medovníky úplne zmäkli.
Potom formujte guličky, ktoré obaľujte v orechoch alebo ich máčajte v čokoláde. Chuť a výsledok bude vždy iný. Do orechov na obaľovanie môžete pridať štipku škorice alebo kakaa a budete mať zas inú, chutnú kombináciu.