Predpredaj online kurzu Majster medovníkov

Medovníkové korenie je prísada, ktorá v mojej domácnosti nikdy nesmie chýbať, keďže medovníky pečiem pravidelne niekoľkokrát do mesiaca. Občas sa však žiada zmena v podobe chutného a nenáročného koláča, akým je tento lenivý perník, ktorý nerozvoniava len po medovníkovom korení, ale ja po škorici a medu.

Tento perník pečiem už dlhé roky, niekedy ho vylepším nastrúhanou cuketou alebo ho pripravím v zdravšej verzií zo špaldovej, či pohánkovej múky. Pridaním hrozienok, orechov a kandizovaného ovocia získate opäť inú, chutnú variantu.

Receptov na nenáročné a chutné koláče nie je nikdy dosť. Lenivý perník je ideálny pre tých, ktorí nemajú čas na dlhé vypekanie, celá príprava aj s pečením vám zaberie maximálne 50 minút. 

Čo budete potrebovať?

3 hrnčeky hladkej múky špeciál

3 vajcia

1 hrnček práškového cukru

1 hrnček mlieka

6 polievkových lyžíc masla

2 polievkové lyžice perníkového korenia

1 polievková lyžica škorice

1 polievková lyžica kakaa

1 kypriaci prášok do pečiva

2 polievkové lyžice medu

200 g džemu + kakao

Voliteľné:

hrozienka, na hrubo nasekané orechy

Na meranie používam hrnček s objemom 200 ml, uvedené množstvo je na väčší plech.

Postup prípravy

Vymiešajte vajíčka s cukrom, pridajte k ním roztopené maslo, mlieko, med a ostatné sypké suroviny. Ideálne je prísady preosiať, ale keďže je to lenivý koláč, môžete tento krok vynechať a uľahčiť si prácu. Všetko dôkladne premiešajte. Koláč pečte na 180 stupňov približne 20 minút.

Na vrch zvyknem dávať domácu nutelu z jabĺk alebo sliviek. Zásoby z leta sa však minuli, preto som využila alternatívu – džem zmiešaný s kakaom, ktorý je potrebné naniesť na ešte horúci koláč. Vrch posypte jemným kokosom, prípadne mletými orechmi. Vylepšiť si ho môžete šľahačkou alebo kyslou smotanou ochutenou  medom.