Veľká noc sa pomaly blíži, je najvyšší čas vytiahnuť výzdobu a skrášliť si príbytky jarnými dekoráciami. Skúste si vyrobiť veľkonočnú výzdobu aj vlastnoručne. Zapojte deti, vnúčatá a urobte si jedinečné chvíle pri pečení medovníkov. Príprava týchto medovníkov je jednoduchá, nenáročná na čas. Deti určite očarí, že si môžu vyrobiť netradičné medovníčky s „farebným sklíčkom“. Takáto výzdoba krásne rozvonia váš príbytok a neskôr poslúži ako sladká maškrta.
Pripravte si medovníkové cesto. Dbajte na to, aby bolo dobre odležané, inak sa budú medovníčky rozlievať. Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 4 – 5 cm, vykrajujte vajíčka alebo iné tvary – kvietky, kuriatka, zajačiky, fantázií sa medze nekladú. Ukladajte ich na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie.
Na plechu vykrojte z medovníkov stred, opäť použite ľubovoľnú vykrajovačku, srdiečko, kvietok, vajíčko. Dôležité je, aby boli o niečo menšie, inak vzniknú na medovníku tenké okraje. Do vzniknutého otvoru vložte cukrík. Ak pripravujete väčšie medovníky cukríkov dajte viac, do malého otvoru stačí jeden.
Na záver vezmite slamku a urobte s ňou do medovníka dierku na zavesenie.
Pečte ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 4 -5 minút. Medovníky musia získať jemne zlatú farbu a cukríky musia byť úplne rozpustené. Pri pečení cukrík bublinkuje a na okraji sa začne vytvárať pena. Odstránite ju tak, že po upečení roztopený cukrík premiešate špáradlom.
Upečené medovníky potrite rozšľahaným vajíčkom, vďaka nemu získajú lesk. Vajíčko môžete zafarbiť aj potravinárskou farbou a vytvoriť si tak červený farebný podklad.
Medovníky opatrne odstráňte z papiera, cukrík sa o papier čiastočne prilepí, preto použite obracačku.
Prajem veľa úspechov pri pečení medovníkov.