Medovníkové vajíčka s farebným sklíčkom

Veľká noc sa pomaly blíži, je najvyšší čas vytiahnuť výzdobu a skrášliť si príbytky jarnými dekoráciami. Skúste si vyrobiť veľkonočnú výzdobu aj vlastnoručne. Zapojte deti, vnúčatá a urobte si jedinečné chvíle pri pečení medovníkov. Príprava týchto medovníkov je jednoduchá, nenáročná na čas. Deti určite očarí, že si môžu vyrobiť netradičné medovníčky s „farebným sklíčkom“. Takáto výzdoba krásne rozvonia váš príbytok a neskôr poslúži ako sladká maškrta.

Čo budete potrebovať?

  • medovníkové cesto
  • cukríky – najlepšie tradičné Bon pari
  • vajíčko na potieranie
  • červená potravinárska farba
  • vykrajovačky
  • plochý štetec
  • slamka
  • stuhy
  • špáradlo

Postup prípravy

Pripravte si medovníkové cesto. Dbajte na to, aby bolo dobre odležané, inak sa budú medovníčky rozlievať. Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 4 – 5 cm, vykrajujte vajíčka alebo iné tvary – kvietky, kuriatka, zajačiky, fantázií sa medze nekladú. Ukladajte ich na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie.

Na plechu vykrojte z medovníkov stred, opäť použite ľubovoľnú vykrajovačku, srdiečko, kvietok, vajíčko. Dôležité je, aby boli o niečo menšie, inak vzniknú na medovníku tenké okraje.  Do vzniknutého otvoru vložte cukrík. Ak pripravujete väčšie medovníky cukríkov dajte viac, do malého otvoru stačí jeden.

Na záver vezmite slamku a urobte s ňou do medovníka dierku na zavesenie.

Pečte ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 4 -5 minút. Medovníky musia získať jemne zlatú farbu a cukríky musia byť úplne rozpustené. Pri pečení cukrík bublinkuje a na okraji sa začne vytvárať pena. Odstránite ju tak, že po upečení roztopený cukrík premiešate špáradlom.

Upečené medovníky potrite rozšľahaným vajíčkom, vďaka nemu získajú lesk. Vajíčko môžete zafarbiť aj potravinárskou farbou a vytvoriť si tak červený farebný podklad. 

Medovníky opatrne odstráňte z papiera, cukrík sa o papier čiastočne prilepí, preto použite obracačku.

https://www.youtube.com/watch?v=0ckO_a-tgR4&t=4s

 

Prajem veľa úspechov pri pečení medovníkov.