Základný kurz pre začiatočníkov

5 užitočných rád, ktoré vám pomôžu pri zdobení medovníkov

Idete zdobiť medovníky?  Aby ste to mali aj o niečo jednoduchšie, chcem vám dať pár rád, ktoré vám  pri zdobení pomôžu a vďaka ktorým možno predídete viacerým chybám.

1. Na zdobenie medovníkov myslíte už pri pečení

Ešte skôr, ako sa pustíte do pečenia medovníkov rozmyslite si, aké tvary budete piecť. Ak ste v zdobení medovníkov začiatočník, stavte na overenú klasiku – domčeky, vločky, stromčeky, hviezdy, počas Veľkej noci vajíčka, kvietky, kuriatka. Vždy si predstavte, čo by ste na danom tvare vedeli urobiť, aby sa vám nakoniec nestalo to, že budete mať plnú krabicu medovníkov a nebude ich vedieť ozdobiť.

Medovníky nezdobte hneď po upečení, pretože poleva môže vplyvom vlhkosti, ktorú medovníky po upečení obsahujú, opadať. Nechajte ich aspoň 2 – 3 dni vydýchať. Ak pečiete diely na medovníkovú chalúpku, odporúčam aj viac dni, aby sa diely neskôr neohýbali.

2. Dajte si záležať na príprave bielkovej polevy

Polevu pripravujte z kvalitného cukru, ktorý je na jemno zomletý a neobsahuje kryštály cukru. Odporúčam považský cukor Sweet family alebo ružový cukor z Tesca (dostupný aj v Českej republike). Tento cukor dostanete kúpiť v pól kilových, alebo kilových baleniach, oba sú rovnaké.

Aj keď je tento cukor jemný, odporúčam ho aspoň jedenkrát preosiať. Môže obsahovať nečistoty a hrubé časti, ktoré vznikajú v dôsledku zlého skladovania.

Ak použijete iný cukor, preosejte ho viackrát, kým neodstránite všetky kryštály cukru, ktoré môžu upchávať vrecko na zdobenie medovníkov.

Do bielkovej polevy používajte čerstvé vajíčka, odstráňte z nich všetky nečistoty, ktoré by vám mohli upchávať vrecko.
Polevu miešajte pomaly, na záver domiešavajte ručne lyžicou, aby ste odhadli správnu hustotu. Ak budete miešať rýchlo poleva sa prevzdušní, bude obsahovať veľa bubliniek a po usušení môže opadať.
Druhá vec, ktorá sa môže stať, že bude poleva prešľahaná a po nanesení na medovník sa neusuší, ale bude lepkavá.

3. Pri zdobení používajte polevu rôznej hustoty

S hustou yytvárajte okolo medovníka kontúry, s riedkou vypĺňajte prázdne plochy.

Hustá poleva musí byť stále krémová a na lyžici robí špičky riedka je síce riedka, ale stále musí držať tvar, musí si zachovať svoju štruktúru. Viem, ľahko sa to hovorí, ale ťažšie realizuje, preto som pripravila dve krátke videá, aby ste vedeli predstaviť, akú konzistenciu ma riedka a akú hustá poleva.

Hustá poleva

Riedka poleva

4. Správne uchopenie vrecká na zdobenie

Pri zdobení medovníkov je veľmi dôležitý správny úchop . Zdobiace vrecko držte z hora, aby ste mohli polevu na medovník jednoducho vytláčať. Vrecko na konci poriadne uzatvorte, prípadne zatočte a urobte uzlík, aby poleva z vrecka nevytekala. Pri zdobení sa bude poleva postupne míňať, preto musíte zdobiacu pomôcku priebežne uťahovať.

Správne

Nesprávne

Polevu si naplňte do viacerých vreciek a podľa potreby ich striedajte. Poleva teplom rúk mení štruktúru a kvalitu, z hustej sa stáva riedka a vzory sa začnú zlievať dohromady.

Pri zdobení medovníkov si urobte na pracovnom stole priestor. Potrebujete mať celý lakeť položený na stole. Predídete tak skorému presileniu ruky a ťažkostiam pri zdobení.

5. Trénujete bodky a čiary

V začiatkoch zdobenia sú najjednoduchšie bodky, malé, veľké alebo v jednej hromade. Kombináciou bodiek rôznych veľkosti viete vytvoriť zaujímavé tvary. Správnu bodku urobíte tak, že polevu vtláčate akoby do jej stredu a potom potiahnete. Zdobiace vrecko majte vždy kolmo na medovník, takto získate zaoblený tvar.  Rovné línie docielite ťahaním polevy vzduchom.

Ak poleva vytvára pri zdobení špičky,  je to spôsobené jej hustou. Poleva obsahuje veľa cukru, treba ju rozriediť pár kvapkami vlažnej vody. Ak sa naopak vzory zlievajú je riedka a treba ju zahustiť troškou cukru. Niekedy stačí malá lyžička cukru a poleva má hneď inú konzistenciu. Preto experimentujte, nenechajte sa odradiť. Keď vidíte, že je sa vám zdobí ťažko, poleva nechce z vrecka vychádzať, vložte ju naspäť do misky a rozmiešajte s pár kvapkami vody, niekedy stačí len málo, aby bola poleva tak akurát.

Chcete získať viac tipov na pečenie a zdobenie medovníkov?

Vyskúšajte základný online kurz Nauč sa piecť a zdobiť medovníky, kde vás čaká 10 interaktívnych videí, ktoré vám uľahčia prácu a ušetria čas.

Získate množstvo overených tipov, návody pečenie, ale aj zdobenie medovníkov.