Registrácia online workshop ZDARMA

Idete zdobiť medovníky? Tieto chyby nikdy nerobte

Keď som pred dvadsiatimi rokmi začala zdobiť medovníky zápasila som s rôznymi prekážkami, s hustou či riedkou polevou, polevou so sivým nádychom a s polevou, ktorá nakoniec aj tak opadala. Rady a inšpiráciu som hľadala v časopisoch, kde som našla veľa námetov na zdobenie. Bohužiaľ v časopisoch neboli rady, ako chybám predchádzať. Chýbala mi podpora, spriaznená duša s rovnakou záľubou, s ktorou by som sa mohla radiť a vymieňať nápady.

O chybách, ktoré ma na mojej medovníkovej ceste sprevádzali by som mohla napísať knihu, naozaj ich bolo veľa. Ja som sa však rozhodla pre niečo iné. Napísala som knihu, vďaka ktorej budete chybám predchádzať. Aby ste však predišli rovnakými chýbam, ktorými som prešla ja, popíšem vám aspoň tie základne, s ktorými ste sa určite stretli aj vy a ktoré vás možno odradili od zdobenia medovníkov.

Na zdobenie medovníkov myslite ešte pred pečením

Áno, myslím to naozaj vážne. Na zdobenie myslite ešte pred pečením. Pýtate sa prečo? Skúste si predstaviť dva medovníky. Jeden rovnomerný hladký, druhý neforemný a hrboľatý. Ktorý sa vám bude zdobiť lepšie? Áno, máte pravdu, bude to ten prvý. Preto už pri spracovávaní cesta myslite na to, že to, čo zanedbáte pri príprave, vás neskôr dobehne pri zdobení medovníkov.

Už sa vám stalo, že vaše upečené medovníky boli plné nepekných hrbolčekov a bubliniek alebo boli neforemné? Namiesto štvorcov ste mali kosoštvorce a namiesto srdiečok rôzne, ťažko definovateľné útvary?

Ako predchádzať týmto chybám?

  • Najčastejšou príčinou bubliniek a hrbolčekov býva kypridlo, ktoré je nedostatočne zapracované do cesta. Preto vždy odporúčam kypridlo (sódu bikarbónu) dôkladne rozmiešať s múkou a až potom pridávať ostatné suroviny. Nič nepokazíte, keď všetky suché suroviny preosejete, čím ich prevzdušníte a zbavíte prípadných nečistôt.
  • Spracované a odležané cesto je potrebné pred pečením dôkladne premiesiť, iba tak zabezpečíte, že sa jednotlivé suroviny dôkladne spoja. Výsledkom má byť cesto, ktoré je lesklé a jemné.
  • Pozor dávajte aj na množstvo múky, ktoré do cesta zapracujete, pretože ak to preženiete, cesto bude tuhé, medovníky po upečení tvrdé a neforemné. Na podsypávanie používajte len nevyhnutné množstvo múky. Pokiaľ je však cesto dobre premiesené a spracované, sami uvidíte, že na podložku sa nebude lepiť a na podsypanie bude stačiť úplne minimum.


Aj keď sa zdá byť pečenie medovníkov jednoduché, niekedy vie potrápiť, preto venujte príprave cesta pozornosť, medovníky sa vám za to odmenia krásnym výsledkom a budú sa vám zdobiť s ľahkosťou.

Hustota je dôležitá

Základom zdobenia medovníkov je bielková poleva. Práve hustota polevy je to, čo trápi viacerých a ani ja som v minulosti nebola výnimkou. Často mi poleva pretekala cez medovníky, alebo bola taká hustá, že z vrecka nechcela vychádzať, nebodaj vrecko puklo a bolo po medovníku aj zdobení.

Vedeli ste, že na zdobenie sa používa poleva rôznej hustoty? Hustá na kontúry, riedka na prázdne plochy a na 3D techniku poleva, ktorá je niečo medzi dvoma predchádzajúcimi. Poviete si: „Kto sa má v tom vyznať, je to hotová alchýmia!“ Ale nebojte sa, aj táto alchýmia sa dá zvládnuť.

Ukážeme si to na príklade so šľahačkovou smotanou

  • Predstavte si dobre vyšľahnú smotanu. Keď je pripravená správne, drží tvar, v miske sa neprelieva a robí krásne špičky. Práve takáto hustá má byť poleva, s ktorou si na medovníkoch môžete urobiť kontúry, mriežky, čipku alebo text.
  • Smotana, ktorá nie je vyšľahaná do tuha, je naopak redšia, ale stále si drží svoj tvar. Tak ma vyzerať riedka poleva, s ktorou si vyplníte prázdne plochy. Ak poleva cez medovník preteká je riedka príliš, treba pridať malé množstvo cukru.

Ako robím polevu ja? 

Pri príprave polevy sa riadim hustotou, nič nevážim ani nemeriam. Je to aj z toho dôvodu, že každé bielko má inú hmotnosť, preto sa netreba  fixovať na gramáže, ale skôr sa zamerať na hustotu. 

Už sa vám stalo, že stále postupujete podľa toho istého receptu a výsledok je vždy iný? Je to práve veľkosť bielka, ktorá je vždy iná. Sledujte radšej hustotu a pri zdobení medovníkov experimentujte. Keď vidíte, že sa pri zdobení vzory zlievajú, znamená to, že poleva obsahuje málo cukru. Naopak, keď vidíte, že sa vám zdobí ťažko, poleva nechce z vrecka vychádzať, bolí vás ruka, znamená to, že je hustá a je potrebné ju zriediť kvapkou vody.

Aj poleva môže byť večná

Pred nedávnom som prezerala rodinné albumy a narazila na jednu fotografiu, na ktorej je zachytený môj medovník pred niekoľkými rokmi, v čase mojich začiatkov. Áno, je to srnčí záprah, ktorý vidíte na obrázku a dovolím si tvrdiť, že na začiatočníka vyzerá celkom dobre.

Tento srnčí záprah som robila každé Vianoce, ale po čase som prestala. Viete prečo? Srnky som počas doby, kedy boli vystavené musela zdobiť denno – denne, pretože každý jeden deň poleva opadala, aj som sa nechcela chváliť niečím nepodareným. Preto som ich každé ráno opäť ozdobila a v priebehu dňa čakala či poleva opäť opadne a veru aj opadala. A takto to išlo niekoľko dní, kým som celý záprah nezbalila.

Keby som v tom čase vedela, že medovník nesmiem zdobiť vlhký, nasiaknutý vlhkosťou, že do polevy nesmiem pridávať zbytočné veľa cukru, aby nebola hustá, ušetrila by som si veľa sklamaní.

Ako predchádzať opadávaniu polevy?

  • Medovníky začnite zdobiť, až keď sú dôkladne odležané, minimálne 2 – 3 dni po upečení. Čerstvo upečený medovník je nasiaknutý vlhkosťou, keď ho začnete zdobiť skoro, zvlhne aj poleva, ktorá neskôr opadne.
  • Polevu miešajte pomaly. Ja používam ručný mixér, ale miešam na najnižších otáčkach, len dovtedy, kým bielka nie sú biele a ďalej domiešavam ručne. Ak budete polevu miešať rýchlo, bude prevzdušnená, po usušení krehká, čo nakoniec spôsobí opadávanie.
  • Dbajte na správnu konzistenciu polevy. Najmä pridania veľkého množstva cukru spôsobí, že bude hustá a po usušení opadne.
  • Ozdobené medovníky skladujte v uzatvorenej krabici alebo dóze, prípadne ich zabaľte do celofánových vreciek, čím ich ochránite pred vonkajšími vplyvmi. Neprospieva im sucho, vďaka ktorému sa medovníky presušia, ale aj vlhkosť, ktoré medovníky vedia z okolia absorbovať.


Nebojte sa zdobenia medovníkov, je to síce zručnosť, ale aj vy sa ju môžte naučiť. Čo pomohlo mne, aby som naučila zdobiť medovníky a stále sa zdokonaľovala? Bolo to práve trénovanie zručnosti. A poviem vám, že nestačilo, keď som ich robila len Vianoce. Až keď som začala zdobiť pravidelne, videla som u seba obrovské pokroky. Zdobenie išlo ľahko, ruka sa prestala triasť a na medovník maľovala sama.

Pravidelným pečením a zdobením som získala nielen zručnosť, ale vycibrila som si aj svoju fantáziu a dnes nepotrebujem hľadať inšpiráciu niekde inde. Našla som si svoj štýl a inšpirácia prichádza sama. Ale viem, že by sa to nikdy nestalo, keby som zdobila príležitostne alebo len počas Vianoc.

Viem, že budete namietať, že nemáte čas alebo ho máte veľmi málo. Ale viete, že medovníky môžete zdobiť pri sledovaní vášho obľúbeného seriálu, pri počúvaní rádia alebo podcastov z angličtiny?

Skúste svoj čas využiť efektívne a popri týchto činnostiach ozdobte aj medovníky. Zapojte deti, vnúčata a uvidíte, aké krásne chvíle spolu zažijete. Budú to chvíle, na ktoré budete spoločne spomínať a za ktoré vám budú vaše deti vďačné. 

Možno by ste aj chceli skúsiť, ale poviete si: „Nechám to na inokedy“. A viete, kedy príde to inokedy? Pravdepodobne nikdy. Je to naša ľudská vlastnosť a poznám ju veľmi dobre, odkladanie, prekladanie, vyhováranie sa na milión iných veci. Ale niekedy si treba povedať dosť, idem do toho a vstúpiť do neznáma.