Ďalší recept zo série, ako spotrebovať medovníky. Tentokrát cheesecake, kde som medovníkové omrvinky použila na korpus. Jeden 100 g kúsok má len 255 kcal, takže sa nemusíte obávať, že si pokazíte líniu. A keď si odpustite karamel, bude to celkom diétny zákusok, plný bielkovín.
Na klasickú tortovú formu (20cm) budete potrebovať:
Korpus
200 g pomrvených medovníkov alebo iných sušienok
50 g masla
Tvarohová náplň
4 jemné tvarohy vo vaničke (1000g)
4 vajcia
150 g práškového cukru
Slaný karamel
200 g kryštálového cukru
80 g masla
150 g smotany 33%
pól čajovej lyžičky soli
Ak sa bojíte sladkej chuti v kombinácií so soľou, môžete ju vynechať.
Cheesecake pečiem v rúre vo vodnom kúpeli, preto si tortovú formu vždy obalím alobalom, aby sa do vnútra nedostala žiadna tekutina.
Medovníky nechajte zmäknúť v krabici s kúskom jablka, potom ich pomixujte, zomeľte alebo podrvte a zmiešajte so zmäknutým maslom. Vzniknutou zmesou naplňte dno tortovej formy a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov celzia na 3-4 minúty.
Zatiaľ si pripravte tvarohovú zmes – zmiešajte tvaroh, cukor a vajíčka. Zmes miešajte pomaly, len dokým sa nespojí. Nemala by obsahovať priveľa vzduchových bublín. Tvarohovou zmesou naplňte formu, zarovnajte, formou jemne poklepte, aby sa odstránili prebytočné bubliny.
Pripravte si hlbší plech, vložte doň formu, prilejte horúcu vodu. Pečte pri teplote 160 stupňov cca 70 minút. Po dopečení nechajte vychladnúť v rúre. Upečený koláč má jemnú zlatohnedú farbu. Hotový cheesecake dajte vychladnúť do chladu, kde stuhne.
Po vychladnutí polejte karamelom, ktorý pripravíte upálením cukru do zlato hneda. Do cukru pridajte maslo, premiešajte 2-3 minúty a na záver prilejte horúcou smotanou a dochuťte soľou, ak chcete variantu so slaným karamelom.
Karamelovú zmes vylejte na korpus a opäť nechajte vychladnúť, potom vám už nebráni nič v podávaní.
Ďalšia možnosť ako spotrebovať medovníky je granola, ktorá sa vám síce môže zdať netradičná, no jej chuť vás určite prekvapí.
Vyskúšajte aj recept na medovníkové guličky, alebo smotanovú tortu z medovníkov.