Základný kurz pre začiatočníkov

Bielková poleva bez bielka. Pre vegánov, alergikov a pre tých, ktorým vadia surové bielka

Táto poleva na zdobenie je vhodná pre vegánov, ľudí, ktorí majú alergiu na vaječný bielok, ale aj pre tých, ktorým vadia v klasickej poleve surové bielka.

Základom je aquafaba, čo je nálev zo strukovín, ja som použila vodu zo sterilizovaného cícera. Dobré skúseností mám so sterilizovaným cícerom z DM drogérie.

Na začiatok je vhodné použiť nálev z kupovaného cíceru a časom si môžete aquafabu vyrábať aj doma z vody, v ktorej sa varili strukoviny. Je ju však nutné varením zredukovať na potrebnú hustotu.

Tekutina zo strukovín je naozaj poklad, viete s ňou nahradiť vajíčka v akomkoľvek recepte, akurát je potrebné trošku experimentovať a odhadnúť pomer. Urobíte z nej aj domácu tatarskú omáčku a majonézu. Recept na tatarskú nájdete na  Instagrame.

Tatarská omáčka bez vajíčok

Čo budete potrebovať na polevu?

35 g cícerového nálevu

180 g práškového cukru (považský alebo ružový tesco) na hustú polevu, resp. 150 g ak chcete riedku polevu

3 čajové lyžičky citrónovej šťavy

farby

Pomôcky – mixér

Postup

Ako prvé je potrebné precediť nálev, pretože obsahuje nečistoty, šupky, úlomky cícera, ktoré by mohli pri zdobení upchávať vrecko.

Do misky vložíte nálev, lyžičku citrónu a pár lyžíc cukru. Miešate na najvyšších otáčkach a postupne pridávate ďalší cukor a šťavu z citróna.
Oproti klasickej poleve, ktorá sa mieša skôr pomaly, aby sa neprešľahala, tu naopak treba miešať rýchlo, aby sa cukor a nálev dôkladne spojili a našľahali.

Miešate cca 7-8 minút. Na záver polevu ešte poriadne premiešajte lyžicou, ak sa vám zdá, že je riedka, pridajte cukor naviac. Poleva musí robiť špičky, na lyžici musí ostávať súvislý pás. Ak steká, je potrebný ďalší cukor. Ak sa vám naopak zdá, že je poleva hutná, rozrieďte ju pár kvapkami citrónu.

Podľa potreby zafarbite.

Možno sa pýtate, aká je chuť. Nie je v poleve cítiť chuť cíceru?

Poteším vás. Poleva chutí rovnako ako tá klasická, sladká s jemnou príchuťou po citróne.

Aký je rozdiel oproti klasickej poleve?

Táto poleva schne o niečo rýchlejšie ako klasická bielková. Po vymiešaní hneď vložte do vreciek. Rovnako rýchlo schne aj na medovníkoch.
Rozdiel je aj v lesku. S bielkovou polevou viete vytvoriť na medovníkoch lesklú glazúru, pri tejto je lesk menej výrazný.

Inak s ňou pracujete rovnako ako s klasickou polevou. Platia rovnaké zásady – do vrecká si plňte radšej menšie množstvo. Pracujete aj s riedkou aj hustou polevou. S hustou vytvárajte kontúry s riedkou vypĺňajte prázdne plochy.

Skladovanie polevy

Polevu, ktorú nespotrebujete odložte do chladničky. Na druhý deň môžete pokračovať v zdobení. Pri bielkovej poleve sa zvykne po dlhšom státi oddeľovať bielko od cukru. Táto poleva aj po dlhšom čase zostáva nezmenená a navyše sa nemusíte báť salmonely alebo inej nákazy.

Poznám to veľmi dobre, keď deti olizujú cukrovú polevu a bojíte sa, či z nej niečo nedostanú. Aj keď niekto môže tvrdiť, že cukor je konzervant, baktériu salmonely veľmi ťažko zakonzervuje.

Ja osobne budem pri zdobení s deťmi voliť len túto polevu.

No a veľkou výhodou je aj to, že vám nezostanú žiadne žĺtka, tým opadá ďalšie skladovanie a vymýšľanie žĺtkových receptov.

Opadávanie polevy

Poleva neopadáva a nedrolí sa. Na opadávanie však majú vplyv aj iné faktory, ako napríklad, vlhkosť prostredia, málo odležané medovníky. Aj tu je potrebné dodržiavať rovnaké zásady, ako pri zdobení klasickou polevou.

Medovníky zdobte 2-3 dni po upečení a ozdobené skladujte v dóze, krabici, bez prístupu vlhkosti.

Budem rada, keď vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa podarila, aké sú vaše postrehy. Možno prídete na ďalší zlepšovák a vychytávku.

Vegán perníkové sušienky:

Vegán perníkové sušienky

Online kurz 3D medovníky