Tieto medovníky vás očaria nielen svojou chuťou, ale predovšetkým mäkkosťou. Priznám sa, že ich nepečiem často, mám aj iné obľúbené recepty na medovníky. Keď sa však pustím do ich prípravy, teší sa celá rodina.

Možno to bude znieť netradičné, ale zvyknem ich piecť v období mimo Vianoc, napríklad počas Veľkej noci alebo keď plánujem dlhší výlet a chcem pribaliť niečo dobré na cestu.

Plnení edovníky sú špecifické jednou surovinou a to salajkou, vďaka ktorej sú mäkké a vláčne aj bez pridania tuku.

Čo je salajka?

Salajka, inak nazývaná jelenia soľ, je kypridlo, ktoré s obľubou používali predovšetkým naše staré mamy. Jeho kypriaca schopnosť je veľmi veľká, v ceste sa počas pečenia vytvárajú bubliny. Výrobky zo salajky krásne narastú a čo je dôležité poznamenať, aj bez použitia akéhokoľvek tuku.

Jedinou nevýhodou salajky je, že pri pečení vzniká amoniak, ktorý môže po otvorení rúry spôsobiť zápach. Nemá však žiadny vplyv na chuť a vôňu hotových výrobkov. Pri týchto medovníkoch však vôňa medovníkových korenín tento nezvyklý zápach ďaleko prevýši.

Kúpite v eshope https://medovnikaren.sk/produkty/salajka-2×20-g/

Čím nahradiť salajku?

Možno vás napadla otázka, čím by ste mohli salajku nahradiť. Asi vás sklamem, ale  pardubické medovníky sú typické práve touto prísadou.

Základné cesto neobsahuje žiadny tuk a aj napriek tomu sú medovníky mäkké a vláčne aj niekoľko týždňov po upečení. 

 

Príprava základného cesta

Na pardubické medovníky budete potrebovať:

Cukrový rozvar

200 g kryštálového cukru

130 ml vody

pól čajovej lyžičky sódy bicarbóny

Cesto

550 g hladkej múky špeciál

2 zarovnané čajové lyžičky salajky

2 zarovnané čajové lyžičky kypriaceho prášku do perníka

2 polievkové lyžice medovníkového korenia

120 g medu

30 g marhuľového ďžemu

2 vajcia

Na plnenie:

slivkový lekvár

orechy

Na polievanie:

čokoláda

Príprava cesta má dve fázy

V prvej fáze uvarte cukrový rozvar – zmiešajte vodu, kryštálový cukor, sódu bicarbónu a nechajte prevariť dve minúty. Pripravený rozvar dajte vychladnúť.

V druhej fáze zmiešajte všetky sypké suroviny a dôkladne ich premiešajte. K tejto zmesi pridajte vajíčka, tekutý med, džem a vychladnutý cukrový rozvar. Vypracujte cesto a nechajte odležať minimálne do druhého dňa.

Počas odležania sa jednotlivé prísady spoja, cesto spevnie a prestane byť lepkavé.

Pečenie medovníkov

Pred pečením medovníkov nechajte cesto odležať, potom ho dôkladne premieste na pracovnej doske. Následne vyváľkajte a vykrajujte potrebné tvary. Ak plánujete robiť plnené medovníky, cesto vyváľkajte na tenšie,  počas pečenia sa medovníky ešte nafúknu.

Ak idete piecť kolieska so slivkovým lekvárom, cesto vyváľkajte na hrubšie, vykrojte kolieska, do stredu urobte malú jamku, kde vložíte malé množstvo slivkového lekváru, prípadne orech.

Vykrojené medovníky ukladajte na plech s papierom na pečenie, alebo použite perforovaný plech.

Špeciálny plech na pečenie medovníkov, kysnutého a kváskového pečiva. Perforovaný, dierkovaný povrch umožňuje jednoduché pečenie bez prilepenia a zabezpečuje optimálnu cirkuláciu vzduchu, čo zabezpečuje rovnomerné pečenie výrobkov. 

 

Pečte pri teplote 180 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od veľkosti a hrúbky medovníkov. Menším medovníkom stačí 5 minút, väčšie dopekajte 7 – 8 minút. Správne upečený medovník má zlatohnedú farbu, je nafúknutý, keď ho stačíte s prstom v ceste nezostane žiadna priehlbinka.

Čas pečenia odporúčam sledovať, pretože ak to s dĺžkou pečenia preženiete, medovníky sa vysušia a budú tvrdé. Upečené medovníky môžete hneď po vybratí z rúry potrieť vajíčkom, čím získajú krásny lesk.

Plnenie medovníkov

Upečené medovníky naplňte orechovo-medovníkovou zmesou. Zomeľte 50g medovníkov, 50 g vlašských orechov a suchú zmes spojte s ďžemom, tak aby  vznikla hustejšia náplň. Môžte použiť slivkový lekvár, ale ja mám radšej v tejto zmesi marhuľový, ktorý jej dodá jemnú kyslastú chuť.

Touto náplňou spájajte vždy dva medovníky a na záver máčajte v čokoládovej poleve.

Druhá varianta je jednoduchšia, medovníky zlepte slivkovým lekvárom a opäť polejte čokoládou.

Medovníky sa môžu krátko po upečení vysušiť, ale po naplnení krásne zmäknú. Skladujte ich v uzatvorenej dóze, kde vám vydržia niekoľko týždňov, pokiaľ ich však nezjete, pretože sú naozaj výborne.

Tieto medovníky mi pripomínajú detstvo, pretože nebol taký výber sladkostí a veľakrát sme v obchode siahli práve po plnených medovníkoch, máčaných v bielej alebo hnedej poleve.

Online kurz 3D medovníky