Recept na bielkovú polevu

Základom kvalitnej polevy na zdobenie medovníkov je kvalitný cukor, napríklad považský cukor Sweet Family. Takýto cukor neobsahuje žiadne kryštály cukru, ktoré znepríjemňujú zdobenie. Rovnakej kvality je práškový cukor značky Tesco (v ružovom obale).

Odporúčam takýto cukor minimálne jedenkrát preosiať, aby ste ho zbavili prípadných nečistôt alebo zatvrdnutých hrudiek. Ak použijete iný práškový cukor preosejte ho viackrát, kým neodstránite všetky zbytočné kryštály.

Na prípravu polevy používajte vždy čerstvé vajíčka. Pri oddeľovaní žĺtka dávajte pozor na to, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstráňte aj všetky nečistoty, ktoré sa tam nachádzajú a taktiež blanu (zárodok vajíčka), z ktorej vznikajú v poleve hrudky.

Pri príprave polevy sa riadim hustotou, nič nevážim ani nemeriam, preto vám ani nedám presnú gramáž surovín. Je to aj z toho dôvodu, že každé vajíčko a bielko má inú hmotnosť, preto sa netreba fixovať na gramáže, ale skôr sa zamerať na hustotu.

Pre orientáciu vám však môže pomôcť, že na jedno bielko ide cca 150g cukru, pokiaľ chcete riedku polevu, na hustú polevu je potrebné cukru viac cca 180 g.

Postup prípravy

Do vaječného bielka nasypte 3 -4 lyžice cukru a miešajte ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3-4 minútky. Je potrebné, aby sa bielka jemne našľahali. 

V druhom kroku domiešavajte lyžicou a postupne po lyžiaciach pridávate ďalší cukor. Pri miešaní treba troška zabrať, aby sa vaječné bielka spojili. Na záver pridajte aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Dobre pripravená poleva je hustá, ale má stále krémovú konzistenciu. Keď ju naberiete na lyžicu musí robiť špičky, tak, ako to je aj v prípade správne vyšľahaného snehu. Takúto hustú polevu použite na jemné kontúry, bodky, čiary a pod.

Riedku polevu môžete použiť na vypĺňanie prázdnych plôch.

Ukážeme si to na príklade so šľahačkovou smotanou

  • Predstavte si dobre vyšľahnú smotanu. Keď je pripravená správne, drží tvar, v miske sa neprelieva a robí krásne špičky. Práve takáto hustá má byť poleva, s ktorou si na medovníkoch môžete urobiť kontúry, mriežky, čipku alebo text.
  • Smotana, ktorá nie je vyšľahaná do tuha, je naopak redšia, ale stále si drží svoj tvar. Tak ma vyzerať riedka poleva, s ktorou si vyplníte prázdne plochy. Ak poleva cez medovník preteká je riedka príliš, treba pridať malé množstvo cukru.

Prehraním videa súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov YouTube.

Zistiť viacPovoliť video

Hustá poleva

Prehraním videa súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov YouTube.

Zistiť viacPovoliť video

Riedka poleva

Polevou naplňte vrecká, ja používam obyčajné mikroténové, musia byť a pevné, aby sa počas zdobenia netrhali. Dobré vám poslúžia aj zip vrecká, alebo vrecká s tenkou špičkou, ktoré nájdete v eshope.

Otvor na zdobenie robte ostrými nožnicami, napríklad nožnice na papier, manikúrové, najlepšie je vyčleniť si jedny len na tento účel.

Recept na medovníky tu:

Mäkké medovníky

Chcete získať viac tipov na pečenie a zdobenie medovníkov?

Vyskúšajte základný online kurz Nauč sa piecť a zdobiť medovníky, kde vás čaká 10 interaktívnych videí, ktoré vám uľahčia prácu a ušetria čas.

Získate množstvo overených tipov, návody pečenie, ale aj zdobenie medovníkov.