Recept na bielkovú polevu

Základom dobre polevy na zdobenie medovníkov je kvalitný cukor, napríklad považský cukor Sweet Family. Takýto cukor neobsahuje žiadne kryštály cukru, ktoré znepríjemňujú zdobenie. Rovnakej kvality je práškový cukor značky Tesco (v ružovom obale).

Párkrát sa mi stalo, že som použila iný cukor a môžem povedať, že to nebolo ono. Niektoré značky cukru sú zomleté „nahrubo“ a s bielkom sa takýto cukor spája len veľmi ťažko. Aj to môže byť príčina, že vaša poleva nedržala tvar, stále sa rozlievala a z vrecka vychádzala len veľmi ťažko. Nehovoriac o kryštáloch cukru, ktoré zostávajú aj po viacnásobnom preosievaní.

Na prípravu polevy používajte vždy čerstvé vajíčka. Pri oddeľovaní žĺtka dávajte pozor na to, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstráňte aj všetky nečistoty, ktoré sa tam nachádzajú a taktiež blanu (zárodok vajíčka), z ktorej vznikajú v poleve hrudky.

Pri príprave polevy sa riadim hustotou, nič nevážim ani nemeriam, preto vám ani nedám presnú gramáž surovín. Je to aj z toho dôvodu, že každé vajíčko a bielko má inú hmotnosť, preto sa netreba fixovať na gramáže, ale skôr sa zamerať na hustotu. Taktiež sa inak správa domáce bielko, ktoré je hustejšie a inak sa správa bielko, ktoré je kupované. 

Aj preto vám môže poleva pri vážení vychádzať vždy iná.

Pre orientáciu vám však môže pomôcť, že na jedno bielko ide cca 150 g cukru, pokiaľ chcete riedku polevu, na hustú polevu je potrebné cukru viac cca – 170 až 180 g.

Postup prípravy

Do vaječného bielka nasypte 4-5 kopcové lyžice cukru a miešajte ručným mixérom, stačí 3-4 minútky, kým bielka nezačnú získavať bielu farbu.

Miešajte na najnižších otáčkach. Pri rýchlom miešaní sa môže stať, že sa väzba bielok naruší a poleva nebude držať alebo sa prešľahá. Miešajte len dovtedy, kým bielka nezačnú získavať bielu farbu.

V druhom kroku domiešavajte polevu lyžicou a postupne po lyžiciach pridávajte ďalší cukor. Pri miešaní treba troška zabrať, aby sa vaječné bielka spojili. Na záver pridajte aj pár kvapiek citrónovej šťavy

Dôležité: Nesnažte sa pridať do bielok všetok navážený cukor. Správne pripravená poleva na čiary je síce hustá, ale stále musí byť krémová, z lyžice nesteká, len jemne padá. Pozrite si krátke videa nižšie.

Najlepšia skúška správne pripravenej polevy je zdobenie. Naberte lyžicu do vrecka a vyskúšajte ako sa vám zdobí. Ak ide zdobenie ťažko, poleva je hustá. Na zriedenie môžete použiť kvapku vody alebo citrónovej šťavy. Ak sa naopak vzory zlievajú pridajte cukor najviac. Niekedy stačí pridať pól čajovej lyžičky naviac a poleva je úplne iná. 

 

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Hustá poleva na čiary

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Riedka poleva na vypĺňanie prázdnych plôch

Polevou naplňte vrecká, ja používam obyčajné mikroténové, musia byť a pevné, aby sa počas zdobenia netrhali. Dobré vám poslúžia aj zip vrecká, vrecká s tenkou špičkou, alebo kornútkovvé vrecká. Všetko nájdete v eshope.

Otvor na zdobenie robte ostrými nožnicami, napríklad nožnice na papier, manikúrové, najlepšie je vyčleniť si jedny len na tento účel. 

Pokiaľ vám vadia surové biela vyskúšajte pripraviť polevu z kráľovskej glazúry. Je to rýchlovka a nemusíte sa báť nákazy surovým vajcom. Postup je jednoduchý:

100 g prášku kráľovskej glazúry miešate na najvyšších otáčkach s cca 15 – 20 ml vody, záleží, akú hustotu potrebujete dosiahnuť. V prípade glazúry je potrebné miešať rýchlo, aby sa bielka v prášku uvoľnili. Takáto poleva je hotová raz dva, je snehovo – biela. Zvyknem ju používať, keď zdobíme s deťmi, pretože sa nemusím obávať nákazy, žiaľ aj takúto negatívnu skúsenosť mám.

Rovnako ako vrecka, aj kráľovskú glazúru nájdete v eshope.

 

Recept na medovníky tu:

Mäkké medovníky

Online kurz 3D medovníky